/suyun-cocuklarimizin-sagligina-etkisi-cok-buyuk
0538 544 69 60

Suyun Çocuklarımızın Sağlığına Etkisi Çok Büyük!

Pazar 11 Kasım 2018

Suyun Çocuklarımızın Gelişimine ve Sağlığına Etkisi Çok Büyük!


 


Doktorların, diyetisyenlerin, spor koçlarının fikir birliğine vardığı görüşlerden biri: Sağlıklı bir ömrüm temellerinin çocuk yaşlarda atıldığı! Bir diğeri ise yeteri kadar su tüketimi! Bu nedenle, çocuklarımızın gelişiminde ve sağlığında suyun önemi çok büyük! Tüm anne ve babaların çocuklarının sağlığına ne kadar değer verdiği tartışılamaz olsa da, özellikle konu çocuklarının su tüketimi olunca çok daha dikkat etmeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Üstelik su tüketim alışkanlığının çocuk yaşlarda kazanıldığını düşünürsek, çocuğumuzun sağlıklı büyümesi ve sağlıklı bir birey olarak hayatını sürdürmesi için onlara küçük yaşlarda su içme alışkanlığını kazandırmalıyız! Çocuklarımızın su tüketimi konusunda ebeveynlerimizin özellikle farkındalık kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz, çünkü çocukların su içme alışkanlıkları ile ilgili açıklamalar pek de iç açıcı değil.


Mesela, Türkiye Beslenme Sağlık Araştırması sonuçlarına göre çocukların alması gereken sıvı miktarı, uzmanların önerdiği sıvı miktarından %45 oranında daha az su. Vücudun alması gereken miktardan daha az tüketilen su ise çocuklar için ciddi olumsuzluklara sebep oluyor. Bu durum, yetişkin bireylere göre daha fazla miktarda sıvı kaybı yaşayan çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri de olumsuz yönde etkileniyor.


Çocukların su tüketimi konusunda çarpıcı bir açıklama yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Mehmet Vural, çocukların sıvı tüketim miktarına değindiği konferansında çocukların sıvı tüketiminin %48’inin maalesef su olmadığını, susuzluk hislerini ortadan kaldırmak için gazlı ve şekerli içeceklere yöneldiklerini açıkladı. Halbuki yine kendisinin açıklamalarına göre: Çocuklarda %1-2 oranındaki su oranı kaybı özellikle ergenlik öncesi çocuklarda fiziksel ve zihinsel performansı olumsuz etkiliyor. Su tüketiminin artırılması ise görsel dikkat ve hafızayı destekliyor, çocuklarda obezite riskini önlüyor. Suyun vücudumuzda besinleri ve oksijeni organlara taşımak, vücut ısısını ayarlamak, metabolizmamızı düzenlemek, toksik maddelerin atımını sağlamak ve hastalıklarla savaşmak gibi çok önemli görevleri var. Ebeveynlere düşen görev ise çocukların yeteri miktarda ve sağlıklı su içmesini sağlamak…


Çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek miras bırakmak istiyorsak, yeteri kadar ve sağlıklı su içmelerini öğretebiliriz.


Peki, çocuklarımız bir günde ne kadar su tüketmeli? Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarımızın da yaşlarına, cinsiyetlerine, kilo ve boylarına göre su ihtiyaçları değişebilir. Ama her çocuğun mutlaka alması gereken belli bir su miktarı vardır. Üstelik onların biz yetişkinlerden bir genelleme ile iki kat daha fazla su içmeleri önerilmektedir.


0-18 yaş gruplarında tüketilmesi gereken ortalama su miktarı:


1-3 yaş: 1.3 litre (5 bardak kadar)


4-8 yaş: 1.4 litre, (5-6 bardak kadar)


9-13 yaş: Kızlarda 2.1 litre (8 bardak kadar)


Erkeklerde 2.4 litre (9 bardak kadar)


14-18 yaş: Kızlarda 2.3 litre (9 bardak kadar)


Erkeklerde ise 3.3 litre (13 bardak kadar)


Peki, çocuklarımızın ne kadar su tükettiğini nasıl anlayabiliriz? Çocuğumuzun tuvalete gitme sıklığı bize onun ne kadar su tükettiği ile ilgili bilgi verir. Eğer çocuğunuz iki saatte bir tuvalete gidiyorsa yeterli su içtiği ile ilgili size bir ipucu verebilir. Bebeklerde ise kontrol daha kolay! Bebeğiniz bezini günde 7 kez kirletiyorsa yeterli su tükettiğini anlayabiliriz.


Çocuklarımızın yeteri kadar su içmelerini sağlamak için onlara örnek olmalıyız. Bizlerin su tüketimi çocuklarımızın su içme alışkanlığında belirleyici unsurdur. Siz de içtiğiniz su yeterli mi, değil mi anlamak için yazımızı okuyabilirsiniz: 


Sağlıklı su deyince ne anlıyoruz? Su çeşitli mikroorganizmalar, biyotoksinler ve toksik kirleticiler nedeniyle pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Kolera, ishal, dizanteri, hepatit A bunlardan sadece bir kaçı! Çocuklarımızın içtikleri suların temiz ve sağlıklı olduğundan emin olmalıyız. Özellikle ev dışında çeşmelerden, güvenilir olmayan kaynaklardan ya da saklama ve dolum koşullarını bilmediğimiz pet şişelerden su içmemesini söyleyebilir, yanına bir su matarası verebiliriz. Aynı zamanda evimizde de saklama koşulları hakkında fikrimiz olmayan paketli sular yerine su arıtma cihazı kullanmak sağlıklı su tüketmemize yardımcı olacaktır. İleri teknolojisi, yüz elli yıllık deneyimi ile A. O. Smith, tüm cihazları ile insanların sağlığı için, su teknolojilerinin geleceği için çalışmaya devam etmektedir. A. O. Smith cihazları hakkında bilgi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Anne ve babalar gibi A. O. Smith olarak biz de çocuklarımızın daha sağlıklı bugünleri ve yarınları için çalışıyoruz.

SAĞLIKLI SU İÇMEYE BAŞLA