/dunyamizda-ne-kadar-su-kaldi
0538 544 69 60

Dünyamızda Ne Kadar Su Kaldı?

Pazartesi 17 Eylül 2018

Dünyamızda Ne Kadar Su Kaldı?


Hepimiz “Barajlardaki suyumuz kritik seviyede!”, “200 günlük suyumuz var!”, “Gelecek yüzyılın savaşları su nedeniyle çıkacak!”, “Dünyada tatlı su kaynakları tükeniyor mu? gibi pek çok haber okumuşuzdur. Belki konunun yakın takipçisi değiliz ama ciddiyetinin farkındayız.


Dünyamızın %70’i sularla kaplı ve ayrıca suyun sıvı halinin yanı sıra buhar ve buzulları oluşturan katı hali de var. Bunu rakamsal bir değerle verirsek dünyamızda yaklaşık 1.4 milyar km3 suyumuz var. Ama bu %70 suyun %97.5’u tuzlu, sadece %2,5’u tatlı. Bizim de kullandığımız ve ihtiyacımız olan su, bu %2,5’luk tatlı su.


 


Suyu nasıl kullanıyoruz?


Tatlı suyun dünya kullanım ortalaması alındığında; %8’ini evlerimizde, %22’sini sanayide, %70’ini tarımda kullanıyoruz. Peki, ülkemizde durum ne? %15’ini evlerimizde, %11’ini sanayide, %74’ünü tarımda kullanıyoruz.


Dünya Ekonomik Forumu’nun, Birleşmiş Milletler’in, WWF‘nin ve benzeri kuruluşların geçen son 10-15 yıl içinde sundukları raporlarda dikkat çektikleri konunun başında kullandığımız su geliyor. Maalesef küresel ısınma ve artan nüfus gibi nedenlerle dünyadaki tatlı su miktarı gittikçe azalıyor. Su sıkıntısı, sağlık, tarım gibi pek çok başka konuda da sorunların önünü açıyor…


Dünyada su zengini ülkeleri arasında ABD, Kanada, Rusya, Avusturya, Fransa, Hollanda, İzlanda, Norveç, Çin, Hindistan, Endonezya, Mısır, Kongo, Çad, Avustralya, Yeni Zelanda ve Brezilya var. Su zengini ülkeler şanslarını iklim koşullarına kar, yağmur, buzullar ve suları taşıyan nehirlerine borçlular. Su sıkıntısı çeken ülkeler ise dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturuyor. Dünyayı endişelendiren konu ise bu yüzdenin önümüzdeki 20 yıl içinde ikiye katlanmasının beklenmesi! Bu da 20 yıl gibi kısa bir zaman sonra dünya nüfusunun yüzde 40’ının su kıtlığı çekeceğini gösteriyor. Sonrası mı? Önlem alınmazsa su savaşlarının yaşanacağı ön görülüyor.


 


Türkiye’de durum ne?


Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Türkiye’nin nüfusunun 2030 yılında 100 milyon olması bekleniyor. Günümüzde kişi başına düşen su miktarı 1,519 m³ iken 2030 yılında kişi başına düşen su miktarının 1,120 m³/yıl’a düşeceği hesaplanıyor.


Suyumuzun azalmasının yarattığı yine su ile ilgili iki önemli sonuç var: Gittikçe su maliyetlerimiz artıyor ve su kaynaklarımız kirleniyor.


Gelişmiş ülkeler ve dev şirketler yıllar öncesinden özellikle içme suyu miktarını artırmaya yönelik alınabilecek önlemler ve atık suların geri dönüşümü için çalışmaya başladılar. A. O. Smith işte o dev firmalardan biri. Kirli kaynakların atık suya dönüşmemesi için de su arıtma konusu bu çalışmaların başında geliyor. Ülkemiz dâhil olmak üzere pek çok ülke su kaynaklarını arıtmak için çalışmalar yapıyor.


 


Su arıtmanın önemi ortada!


Peki, bizler bireysel olarak ne yapabiliriz? Suyumuzu daha dikkatli kullanabiliriz. Mesela meyve ve sebzelerimizi yıkadığımız su ile çiçeklerimizi de sulayabiliriz. Duşta geçirdiğimiz zamanı 1 dakika azaltarak, kişi başına yıllık 18 ton su tasarrufu elde edebiliriz. Suyumuzu dikkatli kullanmak hepimiz için bir dünya vatandaşlığı sorumluluğu.


Bir başka etkili yöntem ise musluğumuzdan akan suyu arıtmak. Bu sayede hem artan su maliyetlerinden kurtuluruz hem de su arıtmanın hayatımıza sunduğu konforlu yaşamdan faydalanmış oluruz.


Dilerseniz, bir diğer blog yazımızdan faydalanarak siz de bütçenizden suya ne kadar harcama yaptığınızı hesaplayarak öğrenebilirsiniz:


 


 A. O. Smith, su teknolojileri alanındaki tecrübesi ve ileri teknolojisi ile su arıtmada sağlık, lezzet, güven konusunda fark yaratıyor. Size suyunuzu korumak için tam destek veriyor. Dilerseniz web sayfamızı inceleyebilir, su arıtma ürünleri ve teknolojileri hakkında bilgi alabilir ya da tüm soru ve istekleriniz için bizi arayabilirsiniz: 0850 222 02 67

SAĞLIKLI SU İÇMEYE BAŞLA